Hoe behang je natuurbehang?

Catchii natuurlijk behang met structuur heeft wat uitleg nodig zodat je het op de beste manier aanbrengt op de wanden. We raden een professionele behanger aan voor het aanbrengen van natuurbehang. Indien je toch graag zelf wil behangen, geven we je hier een uitgebreide behangplakinstructie. Lees daarom deze handleiding voordat je gaat behangen.

Wandvoorbereiding
Zorg ervoor dat de oppervlakken schoon, glad, droog, stevig en uniform gekleurd zijn.
Muren moeten zo nodig worden behandeld met een voorstrijkmiddel van goede kwaliteit. Dit geldt met name voor zuigende (nieuwe) muren en bijvoorbeeld gipsplaten.

Algemene richtlijnen
Controleer vooraf of je de juiste artikelen hebt ontvangen en of alle artikelen uit dezelfde productieserie komen (te zien aan het batch nummer)
Inspecteer de rollen zorgvuldig en kijk of de kleuren naar tevredenheid overeenkomen.

Door het gebruik van echte natuurlijke vezels ga je zeker kleurverschillen en kleine imperfecties in de gebruikte materialen aantreffen. Geen twee bamboestengels of grasvezel draden zijn gelijk, dit houdt in dat geen twee rollen behang identiek zijn.

Daarnaast worden de vezels, bladeren en stengels met de hand verzameld en ook met de hand geweven. Zelfs wanneer onderling de kleuren perfect overeenkomen kan er kleurverschil tussen de rollen ontstaan bijvoorbeeld wanneer meer vezels zijn aangebracht, dan zal de kleur van de vezel domineren.

Door vooraf de rollen op kleurverschillen te controleren kan je “in het werk” hiermee variëren.

Een wat donkere rol kan bijvoorbeeld naast een raam worden geplakt terwijl een wat lichtere rol beter geschikt is voor een donkere hoek.

In beginsel worden alle banen in dezelfde richting gehangen. Mocht er echter sprake zijn van lichte kleurverschillen op een en dezelfde rol, dan is het advies om de banen om en om te hangen.
Er wordt eventueel geen andere claim geaccepteerd dan uitsluitend de materiaalkosten van het betreffende behang tot een maximum van 3 banen.

Wanneer je een behang hebt met een stugge vezel, dan kunnen er incidenteel tussen twee banen toch kleine kieren zichtbaar blijven. Bij een groot kleurverschil tussen de achterwand en het behang kan de meest minimale kier toch zichtbaar worden. Het advies is in zo’n geval om dit kleurcontrast alleen op de plaats van de naden van het behang te verminderen en de achterwand te kleuren.

Stugge vezels zijn niet te vouwen en kunnen dus voor problemen zorgen bij hoeken of kolommen met haakse hoeken. Wanneer het natuurbehang wat soepeler is, is het mogelijk dit te vouwen om een hoek.

Ga nooit met extra lijm werken om het behang en de vezels op het behang soepeler te maken aangezien dit vlekken geeft aan de decoratie zijde van het behang.

Installatie

Bevochtig licht de achterkant van het behang met een spons en koud water en laat dit enkele minuten intrekken om het behang wat soepeler te maken.

Gebruik een sterke, liefst voorgemengde lijm met een laag watergehalte.
Breng deze kant en klare mix gelijkmatig aan op de muur – maar zo dun als mogelijk –  en niet op de wandbekleding.
Gebruik absoluut niet te veel lijm om scheuren en vlekken op de wandbekleding te voorkomen maar ook om te voorkomen dat de lijm door de “papieren rug” van het behang trekt en vlekken aan de decoratie kant veroorzaakt.

Verwijder direct overtollige lijm met een droge zachte doek.
Bevestig het product aan de muur met behulp van een zachte doek of zachte (rubber) roller.
Strijk glad tot alle luchtbellen zijn verwijderd. Gebruik hiervoor geen scherpe voorwerpen, vermijd kreuk of beschadigingen in het materiaal.

Laat de behanglijm drogen en geniet van het prachtige natuurbehang. Het structuur behang van Catchii geeft karakter en sfeer in huis!